Η Ανδρομέδα, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ήταν κόρη του Κηφέα, βασιλιά των Κηφήνων ή των Αντιόπων και της Κασσιόπης ή της Ιόππης, κόρης του Αιόλου.
Όταν η Κασσιόπεια ισχυρίστηκε ότι ήταν ωραιότερη από την Ήρα και τις Νηρηίδες, προκάλεσε την οργή τους και ζήτησαν από τον Ποσειδώνα, τον θεό της θάλασσας, να την τιμωρήσει. Αυτός προκάλεσε καταιγίδα στην Αιθιοπία, από την οποία πλημμύρισε η χώρα, και επιπλέον έστειλε ένα θαλάσσιο κήτος που κατασπάραζε ανθρώπους και ζώα.
Σύμφωνα με το χρησμό του μαντείου του Άμμωνα, για να σωθεί η χώρα έπρεπε η Ανδρομέδα να θυσιαστεί στο τέρας. Έτσι την εγκατέλειψαν σ΄ ένα βράχο της ακτής, για να την καταβροχθίσει το κήτος. Η Ανδρομέδα βρέθηκε δεμένη στο βράχο, στο έλεος του κτήνους.
Ο Περσέας. καθώς επέστρεφε από τη σφαγή της Γοργούς, πέρασε από την Αιθιοπία. Είδε μια γυναίκα αλυσοδεμένη σ' έναν βράχο. Πλησίασε και θαμπωμένος από την ομορφιά της σταμάτησε να μάθει τι συμβαίνει. Ο Περσέας, ερωτευμένος με την κόρη του Κηφέα, αποφασίσει να σκοτώσει τον Δράκοντα και να πάρει μαζί του την Ανδρομέδα. Πράγματι, ο ήρωας σκότωσε το κτήνος, ελευθέρωσε την Ανδρομέδα και την παντρεύτηκε αγνοώντας τον Φινέα, με τον οποίο ήταν αρραβωνιασμένη. Στη διάρκεια της γαμήλιας τελετής ξέσπασε καβγάς ανάμεσα στους δυο άνδρες. Ο Φινέας τελικά πέτρωσε, αφού κοίταξε το κεφάλι της Γοργούς.
Paul Gustave Doré, 1832 – 1883 |
Περσέας και Ανδρομέδα Giorgio Vasari, 1511 – 1574 |
Μετά το θάνατό της η Αθηνά την έκανε άστρο και την έβαλε στους αστερισμούς του βόρειου ουρανού κοντά στον Περσέα και την Κασσιόπεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου