Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Amaterasu-η Ιαπωνική θεά του ήλιου

Ένα από τα πρόσωπα της Ιαπωνικής μυθολογίας, αλλά και σημαντική θεά του Σιντοϊσμού είναι η Amaterasu. Είναι η θεά του ήλιου και του σύμπαντος. Το όνομα Amaterasu προέρχεται από τη λέξη Amateru, που σημαίνει "λάμπει στον ουρανό". Ο Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας λέγεται ότι είναι ένας άμεσος απόγονος της Amaterasu.
Η Amaterasu είναι η αδελφή του Susanoo, θεού των καταιγίδων και της θάλασσας και του Tsukuyomi, θεού της σελήνης . Κυβερνούσε τον ήλιο και τον ουρανό μαζί με τον αδελφό και σύζυγό της Tsukuyomi, κυβερνήτη της νύχτας. Απομακρύνθηκε όμως από αυτόν, όταν  αυτός διέπραξε μια δολοφονία. Το αποτέλεσμα ήταν ο διαχωρισμός της μέρας από τη νύχτα.
Αντιπαλότητα υπήρχε και στη σχέση της με τον άλλο αδελφό της, τον Susanoo. Της φερόταν άσχημα και η Amaterasu, οργισμένη και θλιμμένη από τη συμπεριφορά του, αναγκάστηκε να κρυφτεί σε μια σπηλιά του ουρανού κι έκλεισε την είσοδο με μια τεράστια πέτρα. Ο ήλιος κρύφτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο σκοτεινός κόσμος και τα διαβολικά πνεύματα βγήκαν από τις κρυψώνες τους.
Οι θεοί έκαναν συνέλευση και αποφάσισαν να προσπαθήσουν να ξεγελάσουν της Amaterasu, για να βγει από κρυψώνα της, κάνοντας μια γιορτή μπροστά στην είσοδο της σπηλιάς. Τοποθέτησαν ένα καθρέφτη μπροστά στην είσοδο του σπηλαίου και κρέμασαν στα κλαδιά των δέντρων όμορφα κοσμήματα. Η Uzume, η θεά του γέλιου, άρχισε να χορεύει συνοδευόμενη από δυνατή μουσική.
Η μουσική και τα γέλια κίνησαν την περιέργεια της Amaterasu, που θέλησε να δει τι συμβαίνει έξω από τη σπηλιά. Τυφλωμένη από την αντανάκλαση του καθρέφτη, σκέφτηκε ότι γιορτάζουν τον ερχομό μιας μεγαλύτερης και φωτεινότερης θεάς, απ' ότι η ίδια ήταν. Δεν κατάλαβε ότι το είδωλο στον καθρέφτη ήταν το δικό της. Αποφάσισε τότε να βγει από τη σπηλιά. Το σπήλαιο σφραγίστηκε με ιερή σφραγίδα, ώστε να μην μπορεί ποτέ ξανά να κλειστεί μέσα σε αυτό. Έτσι, το φως απλώθηκε ξανά και κυριάρχησε σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου