Κυριακή 28 Απριλίου 2013

27 Απριλίου 1941: "Εδώ ελεύθεραι ακόμα Αθήναι"! (ηχητικό ντοκουμέντο)


«Εδώ ελεύθεραι ακόμα Αθήναι.  
Έλληνες, οι Γερμανοί εισβολείς ευρίσκονται εις τα πρόθυρα των Αθηνών.


Αδέρφια, κρατήστε καλά μέσα στην ψυχή σας το πνεύμα του μετώπου. Ο εισβολεύς εισέρχεται με όλας τας προφυλάξεις εις την έρημον πόλιν με τα κατάκλειστα σπίτια.  
Έλληνες ψηλά τις καρδιές!  Προσοχή! Ο ραδιοφωνικός σταθμός Αθηνών ύστερα από λίγο δεν θα είναι ελληνικός, θα είναι γερμανικός και θα μεταδίδει ψέματα. 
Έλληνες μην τον ακούτε! Ο πόλεμός μας συνεχίζεται! Και θα συνεχιστεί μέχρι της τελικής νίκης !  
Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων!»     

Είναι η φωνή του εκφωνητή του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών, Κώστα Σταυρόπουλου, την ώρα που οι Γερμανοί κατακτητές μπαίνουν στην Αθήνα.  
Ανατριχίλα...  

Ο Κώστας Σταυρόπουλος ήταν ο πρώτος αρχιεκφωνητής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών και είναι εκείνος που μετέδωσε το ανακοινωθέν της κήρυξης του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-41 κι αυτός που κάθε βράδυ στις 23:20 μετέδιδε το λακωνικό ανακοινωθέν του Ελληνικού Στρατηγείου.  
τις 5 Απριλίου το 1941 διάβασε την περίφημη «Ανοιχτή επιστολή» προς τον Αδόλφο Χίτλερ του Γ. Α. Βλάχου και την επομένη το πρωί, το ανακοινωθέν της κήρυξης του Ελληνογερμανικού πολέμου.  
Το παραπάνω μήνυμα, μεταδόθηκε λίγες μέρες αργότερα, στις 27 Απριλίου 1941 και είναι η τελευταία ελεύθερη μετάδοση του Ραδιοδφωνικού Σταθμού Αθηνών. 
   
Από Palmografos.com: Palmografos.com - 27 Απριλίου 1941: "Εδώ ελεύθεραι ακόμα Αθήναι"! (ηχητικό ντοκουμέντο) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου