Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

August Landmesser-ο άνδρας με τα σταυρωμένα χέρια


Η φωτογραφία που βλέπετε είναι διάσημη για τον εξής λόγο: απεικονίζει έναν άνδρα, ο οποίος, κατά την διάρκεια εκδηλώσεων για την καθέλκυση ενός πλοίου, αρνείται να χαιρετήσει ναζιστικά και κάθεται ανάμεσα στο πλήθος με σταυρωμένα τα χέρια του.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 13 Ιουνίου 1936. Ο άνδρας αυτός ήταν ο August Landmesser, ένας από τους εργάτες του ναυπηγείου. Το 1931, ελπίζοντας να βρει δουλειά, έγινε μέλος του Ναζιστικού κόμματος, μέχρι το 1935. Τότε εκδιώχθηκε γιατί  αρραβωνιάστηκε με την Irma Eckler, η οποία ήταν Εβραία.


Τον Οκτώβρη του 1935, γεννήθηκε η πρώτη κόρη του ζευγαριού, Ingrid. Το 1937, προσπάθησαν να διαφύγουν στην Δανία. Δεν τα κατάφεραν όμως, συνελήφθησαν. Η Irma ήταν πάλι έγκυος και ο August καταδικάστηκε ως "φυλετική ντροπή", σύμφωνα με τους ναζιστικούς ρατσιστικούς νόμους. Αθωώθηκε τον Μάιο του 1938, λόγω έλλειψης στοιχείων.

Τον Ιούλιο του 1938, συλλαμβάνεται ξανά και αυτή τη φορά καταδικάζεται σε δυόμισι χρόνια φυλάκισης σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Συλλαμβάνεται επίσης και η Irma, η οποία στη φυλακή γεννάει τη δεύτερη κόρη τους, Irene. Όσο διάστημα η Irma βρίσκεται σε διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα παιδιά της βρίσκονταν σε ορφανοτροφείο.

Η Ingrid, αργότερα αφέθηκε να ζήσει με τη γιαγιά της, ενώ η Irene πήγε σε σπίτι θετών γονιών το 1941. Την ίδια τύχη είχε και η Ingrid, όταν το 1953 πέθανε η γιαγιά της. Η μητέρα τους, πιστεύεται ότι οδηγήθηκε στο κέντρο ευθανασίας Bernburg το 1942, όπου θανατώθηκαν 14.000 άνθρωποι.

Ο August Landmesser αφέθηκε ελεύθερος το 1941. Εργάστηκε ως εργοδηγός σε μια εταιρεία μεταφορών. Πιθανολογείται ότι σκοτώθηκε το 1944 σε μάχη στην Κροατία, αφού είχε επιστρατευθεί σε τάγμα κρατούμενων.


H Irene Eckler ήταν αυτή που αναγνώρισε, χωρίς όμως να είναι απόλυτα σίγουρη, τον πατέρα της στην φωτογραφία, όταν δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα το 1991.

Τα θύματα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, υπολογίζεται ότι ήταν 50-85 εκατομμύρια άνθρωποι. Από αυτούς περίπου 6 εκατομμύρια ήταν Εβραίοι, θύματα του Ολοκαυτώματος. Πίσω από κάθε αριθμό υπάρχει ένας άνθρωπος, υπάρχει μια οικογένεια, υπάρχει μια τραγική ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου