Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Η Ανακωχή των Χριστουγέννων - μια μοναδική μέρα Χριστουγέννων

Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, επίσης γνωστός ως ο Μεγάλος Πόλεμος, όπως λεγόταν πριν το ξέσπασμα του Δεύτερου Πολέμου, ήταν μια γενικευμένη σύγκρουση των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων που διήρκεσε από τον Αύγουστο του 1914 ως τις 11 Νοεμβρίου 1918. Τα θύματα του πολέμου ανήλθαν σε 9 εκατομμύρια στρατευμένους και σε άλλους τόσους αμάχους ξεπερνώντας συνολικά τα 18,5 εκατομμύρια ψυχών.

Σε όλη αυτή τη βία και την καταστροφή υπήρξαν γεγονότα που έδειξαν ότι ο άνθρωπος είναι ικανός για πράξεις αδελφοσύνης και αλληλεγγύης. Στις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων του 1914, εκατό χρόνια πριν, έγινε η Ανακωχή των Χριστουγέννων. Πρόκειται μια σειρά από εκτεταμένες ανεπίσημες εκεχειρίες που έλαβαν χώρα στο Δυτικό Μέτωπο (Λουξεμβούργο-Βέλγιο).

Στα χαρακώματα του Βελγίου, από όπου ξεκίνησε η ανταρσία της ανακωχής, οι Γερμανοί πρώτοι άναψαν κεριά και στόλισαν δέντρα, όπως ήταν το έθιμό τους και ξεκίνησαν να τραγουδούν κάλαντα. Οι Γάλλοι και οι Άγγλοι τραγούδησαν και αυτοί τα δικά τους κάλαντα. Ένας αξιωματικός των Γερμανών βγήκε και πρότεινε να μην πέσουν άλλοι πυροβολισμοί. Ευχήθηκε στα αγγλικά καλά Χριστούγεννα. Του αντευχήθηκαν και ξαφνικά άρχισαν όλοι να εύχονται, ακόμη και αν δεν καταλάβαιναν τη γλώσσα. Αντάλλαξαν μικρά δώρα, όπως τρόφιμα, καπνό και αλκοόλ, καθώς και αναμνηστικά όπως κουμπιά και καπέλα. 



Την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων πολλοί στρατιώτες και από τις δυο πλευρές — καθώς και, σε μικρότερο βαθμό, Γαλλικές μονάδες — επιχείρησαν με δική τους πρωτοβουλία στην ουδέτερη ζώνη κάνοντας παρέα μεταξύ τους και ανταλλάσσοντας τρόφιμα και ενθύμια. Παράλληλα έγιναν κοινές κηδείες, ενώ σε πολλές από τις συναντήσεις οι αντίπαλοι στρατιώτες τραγούδησαν μαζί τα κάλαντα ή έπαιξαν μεταξύ τους ποδόσφαιρο.

Ο Βρετανός σκιτσογράφος Bruce Bairnsfather,  ο οποίος υπηρέτησε τη διάρκεια του πολέμου, έγραψε: "Δεν θα έχανα αυτή τη μοναδική και παράξενη μέρα των Χριστουγέννων για τίποτα". Ο μετέπειτα συγγραφέας Henry Williamson έγραφε γράμμα στη μητέρα του περιγράφοντας πως Βρετανοί και Γερμανοί στρατιώτες έδωσαν τα χέρια μέσα στα χαρακώματα, ανταλλάσσοντας δώρα, την ημέρα των Χριστουγέννων.


Περίπου 100.000 Βρετανοί και Γερμανοί στρατιώτες συμμετείχαν σε αυτή την ανεπίσημη παύση των εχθροπραξιών κατά μήκος του δυτικού μετώπου, τα Χριστούγεννα του 1914. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Αδόλφος Χίτλερ, που τότε υπηρετούσε ως δεκανέας, ήταν αντίπαλος της εκεχειρίας.

Ένας σταυρός τιμά τον τόπο της Ανακωχής των Χριστουγέννων. Γράφει:
"1914 Η ανακωχή των φιλαράκων με το χακί — 1999 — 85 χρόνια — για να θυμόμαστε"

Πηγές 1 2 3 4


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου